De ce sa judecam presa

Suntem un morman de hartii, un amalgam de informatii nedefinite, ca si oameni, reprezentand in cele din urma totul, prin urmare cuvantul. Stirile de ultima ora din ziua de azi au capatat nuante mult mai anoste si multe prea desucheate, cum ar fi spus Caragiale, fiind imbracate mult prea mult in haine de carnaval purtate la nopti furtunoase. Ei bine, perioada lui Caragiale s-a scurs de mult insa cuvintele sale au ramas ca o marturie vesnica a carnavalurilor ieftine pe care inca le mai vedem in fata ochilor nostri, neputand sa ne detasam de continut si nici de forma, le vedem zi de zi si ele defileaza cu cea mai mare lipsa de bun simt.

Aici ne referim la tot ceea ce transmite asa zisa presa din Romania, la cantitatea informatiilor lipsite de calitate, implicit la asa zisele publicatii si emisiuni TV care ne asalteaza aproape la fiecare ora cu barfe mondene, stiri de ultima ora din cadrul evenimentelor mondene, certuri de ultima ora intre vedete nascute peste noapte, dileme de politicieni si asa mai departe. Motive sa criticam presa avem foarte multe, insa la urma urmei nu este oare vina noastra ca primim ceea ce de fapt cerem? Nu este vina publicului ca intareste audienta si randurile unor inocente publicatii care nu vor decat rating? Desigur ca, oricat de revoltati ar fi unii dintre noi la simpla pomenire a acestor tipuri de informatii, nu putem in cele din urma decat sa ne complacem in situatie sau pur si simplu sa ignoram. Oricat de mult s-ar uita oamenii la emisiuni educative, tot vor exista cei care sa faca audienta emisiunilor mondene, oricat de mult ne-am chinui sa ascultam muzica buna sau sa promovam publicatii de elita, literare sau de importanta sociala, cu anchete politice care sa demaste figurile politicienilor, acestia tot vor face asa numitele magarii.

La final, ca paranteza, oricat de mult ne-am chinui sa il scoatem pe Gigi Becali din inchisoare, tot avocatii lui il scot cu bani grei, iar ideea de baza este ca nu putem face absolut nimic in contra vantului puternic, numit masa.