Cum incalzim apa in acvariu

Incalzirea apei este necesara pentru crearea unui mediu adecvat speciilor adaptate la temperaturi constante. Asigurarea incalzirii acvariului se realizeaza printr-o gama larga de procedee. Astfel , se pot utiliza becuri obisnuite, de 25-75W, care se fixeaza langa peretele lateral al acvariului, aproape de fund pentru a putea incalzi toata apa.

In acelasi scop se utilizeaza si lampile termice, incalzitorul tip reflector cu lampa de petrol, incalzitoare electrice, in special cele care sunt prevazute cu termoregulatoare, procurate din comert. Acvariul necesita incalzire artificiala in anotimpurile de toamna iarna, cand lumina solara este insuficienta atat pentru plante cat si pentru pesti. In cazul in care folosim incalzitoare electrice, trebuie sa tinem seama de unele masuri de minima securitate, pentru a preveni fenomenul de electrocutare.

Alegerea unui tip de incalzitor dintre cele expuse mai sus, se face in functie de dimensiunile bazinului populat cu diferite specii. In acvarii, tenperatura apei nu depinde numai de aceste incalzitoare, ci si de grosimea statului de nisip asezat pe fundul acestuia, de gradul de acoperire etc.

De preferat, este ca pestii sa fie crescuti in perioada de iarna in bazine cu o capacitate mai mare, deoarece nu simt in mod accentuat oscilatiile de temperatura, ceea ce s-ar intampla foarte des in bazinele de dimensiuni mici. Oricare din tehnicile alese trebuie urmarite permanent pentru a nu modifica temperaturile propice vietii pestilor.