Sarcina dupa 40 de ani



Odata ce inaintam in viata, sansele de a ramane insarcinata scad considerabil. Totusi, daca o sarcina este dusa pana la capat, s-ar putea sa fii nevoita sa suferi o nastere prin cezariana, iar copilul risca sa dezvolte anumite conditii de sanatate, fie la inceputul vietii, fie in perioada adulta.

Cateva aspecte generale

Majoritatea expertilor in domeniu spun ca toate momentele sunt bune pentru a incepe o familie. Dar exista avantaje si dezavantaje legate de a naste la varste diferite, mai ales dezavantaje daca are loc o sarcina dupa 40 de ani. De exemplu, in jurul varstei de 20 de ani vei avea mai multa energie pentru a avea grija de copilul tau, dar mai putine resurse financiare si o viata personala mai putin conturata. In partea opusa, in jurul varstei de 30 si 40 de ani vei fi mai stabila din punct de vedere financiar, dar va fi mai greu de a ramane insarcinata si de a te mentine in acest fel.

Mai mult decat atat, cea mai mica rata de avort spontan are loc la varsta de 20 – 30 de ani, si anume 9.5%, in timp ce dupa 30 de ani aceasta sare la peste 18.5%. Mai mult decat atat, este posibil sa apara anumite defecte la nastere, din cauza incapabilitatii corpului de a mentine o sarcina dupa 40 de ani. De aceea, rata de nastere prin cezariana este de peste 40% la femeile in aceasta arie inaintata de varsta.

In ce mod afecteaza varsta o sarcina

Tine minte ca vei avea o sansa mai mare de a naste un copil sanatos intr-o sarcina dupa 40 de ani, deoarece rata este de aproximativ 75%. Cu toate acestea, exista unele conditii, precum Sindromul Down, care expune o rata destul de alarmanta pentru femeile care duc o sarcina dupa 40 de ani, si anume 1 dintre 100 de copii vor dezvolta aceasta conditie. In plus, este posibil sa vi se recomande sa efectuati o nastere prin cezariana in jurul saptamanii 41, deoarece, aici este momentul cand 1 dintre 100 de copii se vor naste morti.

Va fi afectat travaliul de varsta?

Este foarte probabil sa fie nevoie de anumite interventii medicale, cum ar fi inducerea travaliului de catre un doctor, deoarece corpul nu mai functioneaza, in mod corespunzator, la o varsta de peste 40 de ani. Totodata, uneori copilul poate sa se afle intr-o pozitie ciudata in momentul nasterii, in special daca are loc o sarcina dupa 40 de ani. Nu se stie cu exactitate de ce apar unele dintre aceste probleme, doar ca au o legatura stransa cu nivelul de hormoni pe care corpul il produce, varsta inaintate fiind, adeseori, un factor pentru dereglari ale glandelor care ii elibereaza.

Unele cercetari au descoperit ca detresa fetala este o conditie mult mai comuna la femeile care se afla la prima sarcina si au o varsta de minimum 40 de ani, acest lucru explicand ratele ridicate de nastere prin cezariana in acest grup de persoane. De asemeni, travaliul dureaza mai mult, decat in mod normal, din cauza a mai multor motive, cum ar fi dereglarile hormonale.