Coloratele hoteluri din Bucuresti

Esti unul dintre oamenii norocosi, spun eu, al carui job implica sa calatoresti foarte mult?  Asta inseamna ca viata ta se petrece mai mult pe drum, in masina sau avion si, evident, in hoteluri ieftine sau mai putin ieftine. Dar, te-ai intrebat vreodata ce impact au hotelurile in care stai asupra mediului inconjurator? Te-ai gandit vreodata ca exista si hoteluri green? Acum, te intreb eu pe tine: daca stii acest lucru, ai include acest criteriu in criteriile tale de selectie a unui hotel?

Din multitudinea de hoteluri din Bucuresti, se pare ca doar Hilton a obtinut certificarea Eco-Hotel System Management, desi, cu siguranta in viitorul apropiat va fi urmat de multe alte hoteluri din Bucuresti, pentru ca acest trend a prins foarte bine in toata lumea si va ajunge inevitabil si la noi.

Dar ce inseamna mai exact ca un hotel sa fie eco sau verde? In primul rand, trebuie sa bifeze criteriul de eficienta energetica, iar acest lucru se obtine prin folosirea panourilor solare pentru incalzirea apei. Apoi, sa diminueze pierderile de caldura, iar acest lucru este posibil prin anveloparea termica superioara. Un alt aspect important este sa se foloseasca numai produse de curatare ecologice, sa se foloseasca numai hartie reciclata, fumatul sa fie interzis in toata cladirea, iar hotelul sa dispuna de gradini naturale.

Pana la urma, aceasta tendinta nu este doar un moft sau o gaselnita de marketing a proprietarilor de hoteluri, ci este o dovada de responsabilitate sociala, pe care ar trebui sa o arate nu numai firmele hoteliere, ci toate firmele mari care fac din metropole niste pericole reale pentru viata cetatenilor. In plus, alegerea unui hotel green in detrimentul altuia, care nu este interesat deloc de mediu, mi se pare o alegere de bun simt, pana la urma, pentru ca numai incurajand trecerea la verde, si ceilalti vor lua exemplu, daca nu din spirit civic, macar din spirit intreprinzator.