O limba straina foloseste oricui, ba e recomandat s-o stii inca de mic pentru a te descurca in relatie cu strainii care traiesc in tara noastra sau in afara tarii. Invatarea ei este un proces care implica ambitie, rabdare, oarecare abilitati lingvistice, un background solid din scoala si un curs sau un profesor care sa puna accent pe practica si conversatie. Daca nu aveti bani sau nu vreti sa cheltuiti aiurea si sa umpleti buzunarele altora, va recomand trei siteuri numai bune pentru invatarea unei limbi straine. Primul e Memrise, o platforma complexa, baza pe invatarea tip „flashcard”, cu elemente de gramatica, vocabular, combinate cu informatii din diverse domenii, cu trucuri de memorie si imagini care sa ne ajute sa invatam mai usor o limba straina. La baza metodei de studiu se afla memorarea, dar este imbinata si cu invatarea interactiva, umor. Exista si premii, recompense si posibilitatea de a invata prin joaca si a intra in competitie cu alti utilizatori. E gratuit, exista aplicatii pentru iOS si Android, totul depinde de gasirea cursului perfect pentru dvs.
Preferatul meu este insa Duolingo, care seamana cumva cu Memrise. Diferenta e accentul nu atat pe memorare de cuvinte si fraze, propozitii noi, ci pe invatare prin traducere, ascultare, interactivitate sporita. Veti putea scrie dupa dictare, veti repeta pentru a va exersa pronuntia, va veti „juca” invatand tot ce se poate din gramatica, veti obtine diamante, veti pierde vieti, vei reveni pentru a consolida un anumit capitol la un interval de timp predeterminat. De asemenea, iti verifica stadiul invatarii si pornesti din nou studiul exact de unde ai gresit-ai control asupra parcursului tau. Si aici gasiti aplicatii iOS si Android.
Ultima recomandare e Livemocha care include o comunitate si un program de invatat cu vorbitori nativi-discuti pe chat cu diversi oameni din tarile unde se vorbeste limba respectiva, esti corectat, esti invatat anumite trucuri sa inveti mai repede anumite parti ale gramaticii, se merge mai mult pe „scufundarea” in limba. Exista tutoriale video, tutoriale private, tot ce ti-ai putea dori de la un site de felul asta. Anumite cursuri insa nu sunt gratuite de la un nivel incolo… Asa ca puneti mana pe carte ca nu urzica, cum zicea Virgil Iantu, sau ochii pe siteuri.