Manusile de protectie - cum le alegem?

Exista mai multe tipuri de manusi disponibile astazi pentru a proteja impotriva unei mari varietati de pericole. Natura riscului si folosirea constanta va afecta alegerea unei perechi bune de manusi de protectie. Varietatea potentialelor leziuni ale mainilor la locul de munca poate face alegerea unei perechi de manusi de-a dreptul provocatoare. Este esential ca angajatii sa foloseasca manusi concepute special pentru pericolele si sarcinile intalnite la locul  de munca, deoarece acestea pot proteja mainile in functie de situatia data.

Factorii care pot influenta alegerea manusilor de protectie pot fi de la tipul de produse chimice manipulate, natura de contact (imersiune totala, stropi, etc), durata de contact, domeniu care necesita protectie (doar o parte, antebrat, brat) si pana la cerintele de aderenta (uscat, umed, gras), protectie termica, dimensiune si confort, abraziune / cerinte de rezistenta.

Manusile realizate dintr-o mare varietate de materiale sunt concepute pentru mai multe tipuri de pericole la locul de munca. In general, acestea se incadreaza in patru mari grupe:
Manusi din piele, panza sau sita metalica;
Manusi din tesaturi si manusi din tesaturi filmate;
Manusi rezistente chimic si manusi rezistente la lichide;
Manusi izolatoare din cauciu

Piele, panza sau sita metalica

  • Manusile rezistente fabricate din plasa de metal, piele sau panza ofera protectie impotriva tuturor taieturilor, arsurilor si caldurii excesive. Ele protejeaza, de asemenea, impotriva scanteilor si a obiectelor aspre.
  •     Manusile aluminizate ofera protectie reflexiva. Necesita o insertie din materiale sintetice pentru a proteja impotriva caldurii si a frigului.
  •     Manusile din fibra protejeaza impotriva caldurii, frigului, taieturilor si obiectelor abrazive.
  •     Manusile sintetice, din diferite materiale, ofera protectie impotriva caldurii, frigului, taieturilor si a obiectelor abrazive. Pot rezista si la unii acizi diluati.


Manusi din tesaturi si manusi din tesaturi filmate
  •     Manusile din tesaturi protejeaza impotriva mizeriei, aschiilor, frecarii si a escoriatiilor. Ele nu ofera suficienta protectie pentru utilizare cu materiale dure, ascutite sau grele.
  •     Manusile din tesaturi filmate sunt fabricate, in mod normal, din flanel de bumbac. Au calitati antiderapante si sunt folosite pentru sarcini de la manipulare a caramizilor, a sarmei sau a containerelor chimice din laborator.
  •     La selectarea manusilor de protectie impotriva riscurilor de expunere chimica, verifica întotdeauna eficacitatea acestora impotriva produselor chimice specifice la locul de munca si a conditiilor de lucru.


Manusi rezistente chimic si manusi rezistente la lichide

  •     Manusile rezistente chimic sunt realizate cu diferite tipuri de cauciuc: natural, butil, neopren, nitril și fluorocarbon, sau diferite tipuri de plastic: policlorura de vinil (PVC) sau polietilen. Aceste materiale pot fi amestecate sau laminate pentru o performanta mai buna.
  •     Ca regula generala, materialul mai gros de manusi, de mare rezistenta chimica, ar putea afecta aderenta si dexteritate, avand un impact negativ asupra sigurantei.


Manusi din cauciuc

  •     Manusile din cauciuc sunt confortabil de purtat. Acestea dispun de elasticitate si rezistenta la temperaturi.
  •     Rezista escoriatiilor cauzate de slefuire si poleiala si protejeaza, de asemenea,  mainile lucratorilor de cele mai multe solutii pe baza de acizi, saruri si cetone.
  •     Manusile din latex au provocat reactii alergice la unele persoane si nu pot fi adecvate pentru toti angajatii.
  •     Manusile hipoalergenice, garniturile de manusi sau manusile powderless sunt posibile alternative pentru lucratorii care sunt alergici la latex.
  •     Manusile din neopren sunt realizate din cauciuc sintetic si ofera o buna flexibilitate, dexteritate a degetelor si rezistenta la rupere. Ele protejeaza impotriva lichidelor hidraulice, benzina, alcooli si acizi organici. Manusile din neopren au, in general, proprietati de rezistenta superioare celor realizate din cauciuc natural.
  •     Manusile din nitril sunt realizate dintr-un copolimer si ofera protectie impotriva solventilor clorurati, cum ar fi tricloretilena si percloretilena. Desi sunt destinate pentru locuri de munca care necesita dexteritate si sensibilitate, aceste manusi dureaza chiar si dupa expunerea prelungita la substante care produc deteriorarea altor manusi.