In organismul nostru exista un sistem special care ne ajuta sa luptam cu orice boala, afectiune, cu bacterii, virusi, infectii. E vorba de sistemul imunitar, un sistem foarte complex, in lipsa caruia organismul nostru ar fi expus total la orice tip de imbolnavire. Functionarea sa e simpla, recunoaste si distruge virusi sau bacterii, produce anticorpi specifici care ataca celulele virusilor si ale bacteriilor. La un moment dat, din diverse cauze, genetice, interne, externe, sistemul imunitar ajunge sa produca anticorpi si pentru celulele si tesuturile sanatoase.
Cand avem o astfel de schimbare de strategie din partea sistemului nostru imunitar putem discuta deja de boli autoimune. Nimeni nu stie cum de ajung sa apara, cum de au o incidenta atat de mare de la un an la altul si de ce ataca cu predilectie femei, insa stim sigur cate sunt pana in prezent, peste 60 de boli autoimune si altele care asteapta sa fie descoperite in curand si catalogate. Diagnosticarea bolilor autoimune este aproape imposibila, asta pentru ca nu au simptomatologie specifica si multe manifestari sunt foarte usor de confundat cu altele de la boli „clasice”. Una dintre bolile autoimune rare si agresive este si boala Hashimoto, o cauza frecventa a hipotiroidismului. Ataca, dupa cum v-ati dat seama, tiroida, anticorpii se napustesc peste tiroida si ii distrug celulele ce produc hormoni tiroidieni.
Tiroidita Hashimoto, cum mai e cunoscuta boala autoimuna, afecteaza in special femei, varsta nu este un factor clar ce determina prezenta sa, poate sa apara la orice varsta, dar cu precadere la varsta medie. Ereditatea este sigur o cauza a bolii Hashimoto. Simptomele tiroiditei Hashimoto sunt destul de subtile si greu de diagnosticat fara o experienta destul de mare in lucrul cu bolile autoimune. De exemplu pacientii pot prezenta oboseala cronica inexplicabila, depresii, cresteri in greutate care se accentueaza, imposibilitatea de a suporta frigul, somnolenta prea mare. Parul devine uscat si casant, apare si constipatia, pielea se usuca prea tare, musculatura incepe sa prezinte crampe dureroase. Edemul aparut la nivelul membrelor inferioare e un semnal de alarma, la fel si rigiditatea gatului, dificultatile la inghitire, ciclul menstrual neregulat care se pastreaza.
Diagnosticarea bolii este simpla, testele de sange specifice, tomografia cerebrala si analiza istoricului medical, observarea sceening-ului anticorpilor, observarea functionarii tiroidei sunt suficiente pentru a oferi un diagnostic clar si corect. La capitolul tratamente boala Hashimoto poate fi ameliorata cu hormoni sintetici, levotiroxina sintetica, insa dozajul trebuie monitorizat cu strictete.