Cum poti atenua simptomele psoriazisului si alte informatii utile

Nu exista nici o modalitate de a preveni aparitia psoriazisului. Totusi, exista anumiti factori care pot atenua simptomele bolii si pot reduce complicatiile acesteia. Dintre acestia reamintim pastrarea unei hidratari corespunzatoare a pielii, prin utilizarea de lotiuni, creme sau geluri cu absorbtie cutanata mare; evitarea climatului rece si umed, deoarece vremea rece poate inrautati simptomele, in timp ce vremea calda, umeda si insorita le poate imbunatati; evitarea pe cat posibil a injuriilor cutanate, evitarea gratajului (scarpinatului) si a desprinderii precoce a crustelor post-traumatice.

Orice leziune cutanata poate determina aparitia placilor cutanate hipercheratozice la locul injuriei sau la distanta de aceasta. Dintre injuriile cele mai frecvente, mentionam modificarile unghiale si periunghiale aparute secundar manichiurii necorespunzatoare (traumatisme repetate a patului unghial - radacinii unghiei). Este esential ca pacientul sa evite stresul si sa reduca anxietatea, deoarece acesti factori de ordin psihic pot agrava simptomele bolii si pot determina aparitia unor placi cutanate noi. Mentionam ca acest lucru nu a fost dovedit de studiile medicale de specialitate.

Sa nu uitam de ingrijirea corespunzatoare a pielii, care include urmatoarele: ingrijirea adecvata a pielii cu pastrarea unei hidratari corespunzatoare, prin aplicarea de creme si lotiuni cu un continut mare de apa, indepartarea cu grija a crustelor placilor cutanate, cu evitarea lezarii tegumentare. Este recomandata hidratarea adecvata a placilor cutanate inainte de indepartarea crustelor psoriazice de la acest nivel. Este necesara o atentie deosebita in decolarea crustelor cutanate, pentru a evita aparitia eroziunilor, accentuarea inflamatiei si edemului la acest nivel. Instructiunile de folosire a produselor cosmetice trebuie sa fie citite cu atentie.

Este necesara folosirea cu precautie a anumitor medicamente. Unele substante medicamentoase sunt contraindicate in cazul pacientilor cu psoriazis (agentii beta blocanti, sarurile de litiu si antiinflamatoriile nonsteroidiene, pot agrava simptomele bolii). Persoanele cu psoriazis trebuie sa mentioneze prezenta bolii ori de cate ori este necesara instituirea vreunui tratament medicamentos. Un alt aspect important este reducerea sau renuntarea la consumul de alcool, deoarece consumul exagerat de etanol poate inrautati simptomele bolii, in special in cazul barbatilor de varsta mijlocie.

De cele mai multe ori, este necesara utilizarea mai multor produse topice pana la gasirea celor mai potrivite pentru fiecare caz in parte. In cazul persoanelor cu psoriazis necomplicat, usor, poate fi utila si administrarea anumitor produse care pot fi procurate fara reteta medicala, precum lotiunile cu aloe vera (dar numai in cazuri rare, in general este preferabila varianta consultatiei la un medic dermatolog, cum ar fi Doamna Profesor Doctor Olga Simionescu, daca vrei sa discuti cu o persoana calma si experta in domeniul dermatologiei); iar efectuarea regulata si rationala a tratamentului de expunere la raze ultraviolete (UVA sau UVB) si consulturile medicale de specialitate efectuate cu regularitate sau ori de cate ori apar modificari in evolutia bolii sunt necesare pentru a avea totul sub control.