O noua provocare, acvariile marine

Acvariul marin este acel recipient in care se cresc plante si animale marine, avand conditiile pe care le au, de regula, in mediul lor natural.

Acvariile marine sunt de trei categorii:
  •     Acvarii marine cu pesti
  •     Acvarii marine cu pesti si pietre vii
  •     Acvarii marine de recif

Cele mai spectaculoase sunt cele de recif. Acestea sunt putin mai costisitoare decat acvariile de apa dulce si mai greu de montat. De asemenea, asocierea pestilor cu nevertebratele si plantele trebuie facuta inteligent, precum in cazul acvariilor obisnuite. Daca doresti sa obtii un adevarat colt de ocean durabil si fara probleme la tine acasa, va trebui sa tii cont de felul in care asociezi speciile tuturor vietatilor care vor locui in acelasi recipient.

Inainte sa cumperi un acvariu marin trebuie sa stii ca acest lucru impune un buget mai mare. Un astfel de acvariu necesita mai mult echipament decat sistemele de apa dulce si, in general, are nevoie de o monitorizare mai stricta a calitatii apei. Totodata, vietuitoarele acvariilor marine sunt mai dificil de dobandit si mai scumpe decat cele de apa dulce. Cu toate astea, peisajul oferit este mult mai spectaculos si, cu siguranta, merita toti banii!

De ce echipament este nevoie in acvaristica marina?

  •   Sisteme de incalzire si racire – Temperatura normala intr-un acvariu marin ar trebui mentinuta intre 24-27 grade Celsius. Pentru a exista o temperatura constanta in recipient, incalzitorul trebuie insotit de un termostat iar racirea se face cu ajutorul unui cooler.
  •     Sistem de iluminat – Lumina este absolut necesara intr-un acvariu marin si pentru a nu exista vreo problema in acest sens, se folosesc lampi cu neoane.
  •     Sistem de filtrare Osomozor – Acesta are rolul de a filtra apa de la canal, prin eliminarea clorului, fosfatilor, metalelor grele si a compusilor de azot.
  •     Filtru UV – Are rol in sterilizare.
  •     Pompa de valuri – Pentru a exista cu adevarat o imagine de ocean la tine in acvariu, ai nevoie de o pompa care sa creeze valuri.
  •     Lumina de noapte – Avand in vedere faptul ca exista si viata marina de noapte, acvariul are nevoie de o sursa de iluminat cu ajutorul careia veti surprinde minunatii corali care isi schimba forma in timpul noptii.

Un acvariu marin in care habitatul vietuitoarelor sa fie cat de cat relaxant, ar trebui sa fie spatios. Chiar daca in rezervor nu se afla prea multe exemplare care sa il populeze, capacitatea recomandata ar fi de minim 80 de litri. In magazinele de specialitate, majoritatea acvariilor marine sunt de 160 de litri si 400 de litri dar daca iti doresti ceva mai amplu, poti gasi si acvarii cu capacitate de peste 1200 de litri.

Cel mai popular tip de acvariu marin este cel de tip recif. Rolul acestuia este de a reproduce cat mai exact imaginea unui recif de corali. In rezervorul acesta pot trai anemone, corali dar si anumite nevertebrate, precum crevetii, crabii, homarii sau viermii. Un astfel de acvariu se recomanda, insa, doar specialistilor si celor care au mare experienta in acvaristica marina deoarece in acest caz se cere o atentie mai mare in privinta filtrarii apei, a intensitatii luminii si a vietatilor mai vulnerabile.

Acestea sunt pricipalele informatii despre spectaculoasele acvarii marine si, la fel ca si in cazul celor de apa dulce, aceste rezervoare pot imita anumite zone geografice, astfel ca poti avea chiar la tine in sufragerie un recif din Marea Rosie, din Indonezia sau chiar din Caraibe.