O noua provocare, acvariile marine

Acvariul marin este acel recipient in care se cresc plante si animale marine, avand conditiile pe care le au, de regula, in mediul lor natural.

Acvariile marine sunt de trei categorii:
  •     Acvarii marine cu pesti
  •     Acvarii marine cu pesti si pietre vii
  •     Acvarii marine de recif

Cele mai spectaculoase sunt cele de recif. Acestea sunt putin mai costisitoare decat acvariile de apa dulce si mai greu de montat. De asemenea, asocierea pestilor cu nevertebratele si plantele trebuie facuta inteligent, precum in cazul acvariilor obisnuite. Daca doresti sa obtii un adevarat colt de ocean durabil si fara probleme la tine acasa, va trebui sa tii cont de felul in care asociezi speciile tuturor vietatilor care vor locui in acelasi recipient.

Inainte sa cumperi un acvariu marin trebuie sa stii ca acest lucru impune un buget mai mare. Un astfel de acvariu necesita mai mult echipament decat sistemele de apa dulce si, in general, are nevoie de o monitorizare mai stricta a calitatii apei. Totodata, vietuitoarele acvariilor marine sunt mai dificil de dobandit si mai scumpe decat cele de apa dulce. Cu toate astea, peisajul oferit este mult mai spectaculos si, cu siguranta, merita toti banii!

De ce echipament este nevoie in acvaristica marina?

  •   Sisteme de incalzire si racire – Temperatura normala intr-un acvariu marin ar trebui mentinuta intre 24-27 grade Celsius. Pentru a exista o temperatura constanta in recipient, incalzitorul trebuie insotit de un termostat iar racirea se face cu ajutorul unui cooler.
  •     Sistem de iluminat – Lumina este absolut necesara intr-un acvariu marin si pentru a nu exista vreo problema in acest sens, se folosesc lampi cu neoane.
  •     Sistem de filtrare Osomozor – Acesta are rolul de a filtra apa de la canal, prin eliminarea clorului, fosfatilor, metalelor grele si a compusilor de azot.
  •     Filtru UV – Are rol in sterilizare.
  •     Pompa de valuri – Pentru a exista cu adevarat o imagine de ocean la tine in acvariu, ai nevoie de o pompa care sa creeze valuri.
  •     Lumina de noapte – Avand in vedere faptul ca exista si viata marina de noapte, acvariul are nevoie de o sursa de iluminat cu ajutorul careia veti surprinde minunatii corali care isi schimba forma in timpul noptii.

Un acvariu marin in care habitatul vietuitoarelor sa fie cat de cat relaxant, ar trebui sa fie spatios. Chiar daca in rezervor nu se afla prea multe exemplare care sa il populeze, capacitatea recomandata ar fi de minim 80 de litri. In magazinele de specialitate, majoritatea acvariilor marine sunt de 160 de litri si 400 de litri dar daca iti doresti ceva mai amplu, poti gasi si acvarii cu capacitate de peste 1200 de litri.

Cel mai popular tip de acvariu marin este cel de tip recif. Rolul acestuia este de a reproduce cat mai exact imaginea unui recif de corali. In rezervorul acesta pot trai anemone, corali dar si anumite nevertebrate, precum crevetii, crabii, homarii sau viermii. Un astfel de acvariu se recomanda, insa, doar specialistilor si celor care au mare experienta in acvaristica marina deoarece in acest caz se cere o atentie mai mare in privinta filtrarii apei, a intensitatii luminii si a vietatilor mai vulnerabile.

Acestea sunt pricipalele informatii despre spectaculoasele acvarii marine si, la fel ca si in cazul celor de apa dulce, aceste rezervoare pot imita anumite zone geografice, astfel ca poti avea chiar la tine in sufragerie un recif din Marea Rosie, din Indonezia sau chiar din Caraibe.

Declinarea responsabilitatii la barbati

Urmaream zilele trecute o emisiune cu un etolog felin excentric care se ocupa de rezolvarea problemelor cu pisicute neastamparate. Pe romaneste, daca pisoiul a luat-o razna si face din casa ta o mare litiera si din tine un dispozitiv de ascutit ghearele, il chemi pe nenea asta si te rezolva. Majoritatea celor care apeleaza la individ sunt cupluri la inceput de drum. Iar un aspect mi-a atras atentia la emisiune: 9 din 10 barbati afirma ca daca nu se rezolva problema animalului, vor parasi casa si fata. In acest timp, 1 fata din 10 refuza sa mai pastreze pisica daca aceasta nu se cuminteste, dar fetele nu pun problema parasirii caminului conjugal. Interesant procentul?

Eu zic ca DA! Viziunea siropoasa a cuplurilor care isi iau un animalut de casa pe post de “copil” a inceput brusc sa capete o importanta mare in mintea mea. Exista un sambure de adevar in aceasta situatie, fiindca responsabilitatea unei fiinte care depinde de cei doi “parinti” surogat este aproximativ aceeasi in cazul unui catelus, pisoias sau bebelus. In corelatie cu reactiile pe care le au barbatii din emisiune, atunci cand apar probleme mari, ei abandoneaza familia, in loc sa prefere sa incerce macar sa rezolve. Concret, in locul unei pisici care zgarie poate fi un bebelus care plange prea mult. Mama risca sa ramana singura cu copilul doar fiindca tatal nu suporta plansul si nu se poate odihni.

In cazul emisiunii, nenea etolog rezolva problema cu pisica, iar cuplul este fericit din nou, iar domnul nu mai pleaca de acasa. Dar oare chiar asa este? Chiar nu va decola urgent la urmatoarea problema majora a cuplului?

Un caz anume mi-a deschis ochii: barbatul lovea pisica familiei care devenise agresiva cu el. Sotia nu stia nimic despre “hobby-ul” sotului. Etologul l-a facut pe barbat sa marturiseasca si sa promita ca nu va mai ridica mana asupra pisicii. Dar te gandesti la ce ma gandesc si eu? In locul pisicii poate fi un copil, sau chiar sotia barbatului. Oare acele femei chiar nu vad nimic? Daca un om este capabil sa loveasca un animal micut, care nu se poate masura cu forta unui barbat, dar cat de cat se poate apara, cu siguranta acelasi barbat este capabil sa-si loveasca sotia sau chiar si copilul. Iar un copil nu se poate apara!

Sfaturi pentru decorarea casei

Cand vine vorba despre decorarea caminului dumneavoastra, alegerea culorilor si vopselelor necesare pentru aceasta operatiune poate reprezenta intr-adevar o provocare pentru cineva care nu este specialist in acest domeniu. In timp ce unii ar putea simti ca nu au atat de multe optiuni si sunt obligati sa caute destul de mult pana sa gaseasca solutia decorativa optima, altii pot trai sentimentul ca au la dispozitie atat de multe variante, incat nu stiu de unde sa inceapa! De aceea, e o idee buna este sa aveti in minte macar niste linii mari despre cum ar tebui sa arate rezultatul final, pentru a sti ce sa cautati.

Este indicat sa colectati diferite mostre de culori si nuante de vopsea atunci cand planificati sa schimbati aspectul camerelor, dar amanati alegerile finale pana cand va selectati schema generala a locuintei. Vopseaua decorativa este disponibila intr o gama aproape infinita de culori, fiind un element extrem de versatil din aparenta camerei dumneavoastra: cel mai usor de a fi schimbat, si totodata cel mai putin costisitor. Adunati idei din diferite surse, dar luati decizia finala abia dupa ce mobila, covoarele, tapetul si tesaturile au fost alese. Asigurati-va ca priviti lucrarea decorativa ca pe un intreg oriunde va duceti, si nu ezitati sa va interesati in legatura cu toate detaliile in cazul in care s-ar putea sa vedeti ceva minunat.

Veti primi recomandari cu privire la tonurile de baza ori diferitele nuante si culori prezentate de specialisti pe banda cu esantioanele de culori disponibile. Chiar daca luati in considerare sa folositi un ton mai inchis, totusi studiati toate culorile cu maxima atentie. Decideti daca acea gama de culori este directia pe care o doriti cu selectia dumneavoastra.

Daca lucrati cu un anumit material pentru imprimare, atunci probabil ca este recomandat sa selectati nuanta principala din fundalul modelului de imprimare. Utilizati tonurile putin mai intunecate sau mai luminoase pentru a pune diferite accente in interiorul camerei ori in spatiile adiacente.

Sentimentele trec odata cu timpul

In vietile noastre pline de aventuri sau mai putin agitate, trecem prin diferite stari, emotii si ne formam sentimente de toate felurile. Pe moment, nimic din universul nostru nu mai conteaza, doar sentimenul curent care ne pune stapanire.

Cand avem de sustinut un examen care pentru noi si pentru cariera noastra este foarte important, atunci sentimentele de anxietate, emotie si bucurie ca in sfarsit va lua sfarsit perioada de stres pun stapanire pe sfera de sentimente, ocupand 90% din spatiu. Atunci nimic nu mai conteaza. Conteaza doar sa se termine cu bine si sa dam tot ce e mai bun din noi.

Dar trece cat ai zice peste. Trece momentul respectiv si dupa el trec minute, ore si zile intregi fara ca noi sa mai bagam de seama. Si cand mai avem momente de melancolie si privim in urma, ne dam seama ca sentimentul care pentru noi atunci insemna totul, acum nu mai este nimic. Si inevitabil vine intrebarea: “pentru ce m-am obosit atat?”. Raspunsul vine cand munca ta este rasplatita. Dar chiar si asa, tu consideri ca sentimentul acordat acelui proiect a fost parca putin prea important.

Foarte multe cupluri proaspat casatorite spun acelasi lucru: “a fost prea mult stres, abia m-am bucurat de propria mea nunta!”. Trece evenimentul, trec anii si ramane aceeasi concluzie: prea mult stres. Insa la momentul respectiv pentru tine era normal. Acum sentimentele s-au schimbat. A trecut timpul, au trecut si sentimentele.

Primul sarut. Cate emotii si cati fluturi in stomac aduni pana sa se intample evenimentul primului sarut! Sentimentul este de nedescris. Dar pe masura ce trec anii si numarul saruturilor se inmultesc, sentimentul initial se pierde. Este adevarat, vin alte sentimente, dar timpul va avea grija de fiecare pe rand.

Cand moare cineva apropiat din familie, ne inunda sentimentele. Pe moment si putin timp dupa aceea, Pamantul s-a oprit in loc pentru tine. Viata isi schimba semnificatiile. Realizezi ca esti fragil si te opresti sa mai faci lucruri nesabuite. Pentru o perioada cel putin. Spui: “mortii cu mortii si vii cu vii” si treci mai departe. Nu uiti tot, dar timpul te-a ajutat si a mai vindecat din rana provocata de moartea celui drag. Te resemnezi si concluzionezi ca viata trebuie sa mearga mai departe pentru tine.

Zicalele “timpul le vindeca pe toate” sau “acorda-i putin timp si o sa treaca” sunt foarte potrivite pentru a servi drept concluzie acestui text. Indiferent de cat de mari sunt sentimentele sau cat de puternice, timpul trece peste noi si intr-un fel sau altul lucrurile se vor schimba. Nu cred ca exista sentiment care sa nu fie afectat de trecerea timpului. Chiar si iubirea pentru mama se mai schimba. Poate se schimba si atunci cand devenim noi insine parinti sau cand moartea isi face aparitia. Toate sentimentele sufera schimbari odata cu trecerea timpului. Nici macar cel mai sincer sentiment nu este iertat.